INSTITUTO CERVANTES BENELUX ENGLAND AND WALES

Opleiding en Training, Werving en Selectie, Management, Business Consultancy, Reizen, Vertaalservice, Tolkenservice, Public Relations, Communicatie, Publishing, Spaans in Spanje, Amerika, Ondernemerschap, Luchtvaart, Automatisering, Internet, Productions, Verzekeringen, Hotels, Bankbedrijf, Voetbal, Prinses Diana Stadion, Televisie, Onroerend goed

DE MANAGEMENTGOEROE

DE HISPANIST

DE ORGANISATIEDESKUNDIGE

DE FINANCIEEL ECONOOM

WOENSDAG 10 MEI 2006

Vandaag heb ik een wandeling gemaakt door het BOIS DE BOULOGNE. Op zoek naar het LANDGOED VAN DE WINDSORS. Na een goede nachtrust en petit déjeuner ben ik naar het metrostation van het GARE DE LYON gewandeld. Er reden geen treinen tussen NATION en CHÂTELET. Het deed mij ogenblikkelijk denken aan mijn BEZOEK AAN LONDEN OP 21 APRIL 1997. Daarom ben ik rond 11.00 naar het volgende metrostation gewandeld. Ik citeer in het PAARS wederom mijn eigen woorden die ik bij mijn filmopnamen heb ingesproken. 11:05 Er zijn geen treinen tussen NATION en CHÂTELET. Geen metro's. 11:10 GARE D'AUSTERLITZ. Er is hier klaarblijkelijk iets aan de hand. Het is op mijn horloge nu 13 minuten over 11 en ik zie hier zojuist een compleet lege metro over die brug heen rijden. Helemaal leeg. 11:18 Het valt toch mee. Het was klaarblijkelijk een ongelukje. De onderbreking is opgeheven (om 11.05 volgens de berichtgeving op het televisiescherm). 12.01 Ik sta hier bij de PORTE D'AUTEUIL. Het is één van de uitvalswegen van Parijs. Het gaat hier naar de PÉRIFÉRIQUE INTERIEUR. Het is ook het begin van het BOIS DE BOULOGNE. Hier moet zich ook het WINDSOR ESTATE bevinden. Het CHÂTEAU DES WINDSORS waarop DIANA klaarblijkelijk als HERTOGIN VAN WINDSOR nog rechten had kunnen doen gelden. Het is dus niet vreemd dat zij met DODI FAYED dat landgoed even ging bekijken. Het was kennelijk ook haar eigendom. Juridisch. Dat kan uitgezocht worden. 12:02 De Engelsen zijn altijd gek op paardenraces geweest. 12:07 Hier heeft men dus een prachtig overzicht over de PAARDENRENBAAN. 12:11 They are very fond of horse riding here. 12:17 De oude accommodatie is al aardig vervallen. Ik sluit niet uit dat de voormalige koning EDWARD VIII van ENGELAND (1894-1972) en zijn vriendin WALLIS SIMPSON (1896-1996) hier wel eens naar het paardenrennen gingen kijken. 12:18 De nieuwe tribunes zijn geheel gerenoveerd. 12:27 Op mijn horloge is het nu half één. Ik heb zojuist gesproken met een aardige Fransman uit LILLE. Hij wist niet waar het LANDGOED VAN DE WINDSORS ligt. Hij liet mij wel weten dat hij vrienden heeft in Nederland. In HAAKSBERGEN. Dat is wel toevallig, want daar komt LÉONTINE ook vandaan. Zij kampeert vandaag hier. Deze week. In het BOIS DE BOULOGNE. 12:30 Hier hebben wij nog even een mooi uitzicht op de hoofdtribune van de paardenrenbaan. Er wordt hier volop getrimd.

Het heeft erg veel weg van HYDE PARK en KENSINGTON GARDENS. 12:31 Dit is het andere Parijs. Weg van alle drukte. Dit heeft wel iets van SONSBEEK weg.

12:39 Zelfs oude mannen lopen hier nog te joggen. Ik zag er net eentje van in de zeventig jaar voorbij komen. 12:42 Het zou voor DIANA inderdaad een goede plek zijn geweest om hier te gaan wonen. Zeker gezien de mogelijkheden om hier te joggen zoals ze in LONDEN ook steeds gewend is geweest. En HENLEY. Maar NIET MET DODI FAYED! 12:51 "PARIJS? WAAROM PARIJS?" vroeg PAUL BURRELL zich af. Ik denk dat hier het antwoord ligt. 12:53 THE WATERFALL. Het doet mij denken aan het lied ANGELS van ROBBIE WILLIAMS. 12:56 Dit begint er al een beetje op te lijken: het SHAKESPEARE THEATER.

13:03 Het is 10 mei vandaag. 13:04 Het is vier minuten over één. Hier is van alles te doen. Op woensdagmiddag. 13:09 Waarschuwingsbord overstekende ruiters. Dit doet mij aan LIESBETH denken.

13:24 Dit zou het kunnen zijn. Het heeft een sterke gelijkenis met DE ENGELENBURG.

13:28 Dit moet het wel zijn. Ik ben benieuwd of het al in de HOLDING is ondergebracht. 13:36 Dit is LE PRE CATALAN, ofwel de CATALAANSE WEI.

Een mooi landgoed. Het huis doet mij denken aan OEGSTGEEST. 13:50 NEUILLY Het is mij nu duidelijk waar het Nijmeegse woord NUILEN vandaan komt. PARIJS en NIJMEGEN zijn alletwee steden van KEIZER KAREL DE GROTE - CHARLEMAGNE. 14.01 Ik volg nu volop mijn intuïtie en zie wel waarop ik uitkom. COLETTE BEZAUDUN doet mij overigens ook denken aan COLETTE VAN HOUTEN. 14:03 Dit is maar een BAGATELLE. Volgens het opschrift.

14:17 Een groot hek eromheen. Net als bij JULIO IGLESIAS. 14:28 Hier wordt ook weer paard gereden. 14:33 ST JAMES. Dat lijkt er wel een beetje op. 14:17 Op mijn horloge is het nu twaalf minuten voor vier (drie dus).

Volgens de mevrouw van dit Chalet Bosquet moet het Château des Windsors hier in de buurt liggen. Vlak bij het rond point. Naar haar zeggen zou het zijn verbouwd in een appartementencomplex. Dat kan ik mij indenken. Het landgoed zou immers worden geveild en ik heb niet meer vernomen wat er met de opbrengst van die veiling is gebeurd SINDS IK MOHAMED AL FAYED DAAROVER HEB GESCHREVEN.

14:52 Hier moet het zijn. De kroon van Engeland. En een hagedis. Ja. Het is nu een appartementencomplex. WALLACE was een Schotse vrijheidsheld.

14:59 Ik denk inderdaad dat die mevrouw gelijk heeft. Het is streng verboden toegang voor alle appartementen. Strict privé en vergeven van de appartementen.

15:00 Het ziet er netjes uit. Dit landgoed moet dus een aardige duit hebben opgebracht bij de VEILING. Het ziet er inderdaad allemaal vrij nieuw uit. 15:05 AND OF COURSE THE NUMBER ONE. 15:06 Ja. Hier moet het zijn. Dat lijdt geen twijfel. 15:13 Dit heeft erg veel weg van ST. JAMES'S IN LONDEN.

Dat kan geen toeval zijn. 15:21 Het landgoed moet hier ergens hebben gelegen. Waar nu het plaatje van de GALERIES LAFAYETTE overheen is geplakt. LAFAYETTE en AL FAYED lijkt wel erg veel op elkaar. Naar mijn idee is het de Franse vorm van AL FAYED. 15:23 Alles klopt. Mijn hele verhaal. Het lijkt of alle door mijzelf gestelde vragen ook door mijzelf beantwoord zijn. ALLES. 15:25 Dit heeft wel erg veel weg van het eilandje op het landgoed ALTHORP.

ALTHORP HOUSE dus. Het ziet er nu echt wel naar uit dat DIANA DODI alleen maar nodig heeft gehad om Haar te vergezellen. Hier naartoe. Het is wel een ERNSTIG MISVERSTAND geweest van MOHAMED AL FAYED. Het idee dat ZIJ trouwplannen had met die jongen. Absoluut ongeloofwaardig. Stupid. DIANA had een verborgen agenda. Volgens ingewijden. Volgens persberichten. Volgens boeken en volgens schrijvers. En die agenda lag bij mij in de kluis. AL JAREN. Dit staat beschreven in mijn boek LETTERS TO DIANA, PRINCESS OF WALES. 16:03 We zijn hier nu weer op de PÉRIFÉRIQUE INTERIEUR. Het verkeer zit hier aardig vast aan de linker zijde. Aan de rechter zijde wordt er aardig doorgereden. Ik stel mij voor dat er figuren bij zijn die meer dan vijftig kilometer rijden. Zoals die motorrijder die hier zonet voorbij kwam. Ik denk dat die paparazzi zich ook niet zo sterk gehouden hebben aan de maximaal toegestane snelheid. Hier is overigens 80 kilometer toegestaan. Of dat in de Pont de l'Alma het geval is is mij niet bekend. Ik heb het niet gezien. 16:12 Het is nu rond kwart over vier. We zijn hier op de AVENUE DE LA GRANDE ARMÉE.

Hier begint de familiegeschiedenis weer opnieuw. NAPOLEON. De eerste Franse les: LE SOLDAT EST SÛR LE MUR. Het wordt nu tijd dat deze boulevard een nieuwe naam krijgt. De AVENUE DE JEAN LAMBERT DE LA BRUYÈRE. 16:37 We kijken hier weer op de boulevard AVENUE DE LA GRANDE ARMÉE. Die helemaal doorloopt tot LA DÉFENSE op de achtergrond. Aan de rechterzijde zien we het magistrale Hotel Concorde. Van LAFAYETTE. Hier aan de linkerzijde de AVENUE FOCH. Aan het eind het BOIS DE BOULOGNE. De EIFFELTOREN staat nog fier overeind. Zijn top is er nog niet afgeschoten conform het programma van DE STARTER VAN HET JAAR. Dat hebben ze dus eigenlijk onder controle gehouden hier in Frankrijk. De TOUR MONTPARNASSE. En hier op de voorgrond de DÔME DES INVALIDES, het graf van NAPOLEON. Het gebouw met de gouden koepel. Hier vanzelfsprekend de AVENUE DES CHAMPS ELYSÉES. Met op het eind de PLACE DE LA CONCORDE. Het PALAIS ROYAL dat thans als MUSEUM HET LOUVRE dienst doet. Links ervan de RUE DE RIVOLI. En dan zo'n beetje het topje van de MADELEINE denk ik. En daarachter ligt het RITZ HOTEL aan de PLACE VENDÔME.

16:56 Ik zou hier ook wel deze foto bij willen zetten.

Mais je respect les sentiments des français et les françaises.

17:01 JA, HIJ - NAPOLEON - WILDE HEEL EUROPA VEROVEREN. DAT DOEN WIJ NU ANDERS. DAT DOEN WIJ MET COMMUNICATIE EN MET HET INTERNET. HEEL SIMPEL. DAAR HOEVEN GEEN DODEN BIJ TE VALLEN. DOOR SAMEN TE GAAN WERKEN. HIJ HEETTE NAPOLEON BIJ DE VOORNAAM EN MET DE ACHTERNAAM BONAPARTE.

17:37 HIER IS ALLES BEGONNEN. IN FEBRUARI 1986. EXPOLANGUES. MIJN EERSTE GESPREK MET BOB BURGER VAN HET PITMAN INSTITUTE IN LONDEN. IN HET GRAND PALAIS VOND EEN TENTOONSTELLING PLAATS VAN VERMEER IN DIE TIJD. JOHANNES VERMEER. WIJ ONTMOETTEN ELKAAR HIER IN HET GRAND PALAIS. HET WORDT THANS GERESTAUREERD. HET WAS TEGENOVER DIT PALEIS. ÉÉN VAN DE BEKENDSTE GASTEN WAS RICHARD LEWIS. DE GROTE GOEROE. VAN LINGUARAMA. VOORMALIG LERAAR ENGELS AAN HET KEIZERLIJK HOF VAN JAPAN IN TOKYO. IK WAS HIER MET PETER OTTENHOFF EN ZIJN ECHTGENOTE EN MIJN TOENMALIGE ECHTGENOTE. Daarna ben ik weer naar Ons Monument gegaan.

17:57

HERE I LOST MY WIFE

Mijn foto's hebben de regenbui van gisteren doorstaan. Er waren ook gele rozen aan toegevoegd. Met dank aan Gele Peter.

18:01 DE FOTO'S ZIJN NIET WEGGEHAALD. DAT STEL IK ZEER OP PRIJS. DIT IS HET EINDE VAN EEN ETAPPE. EN WEER HET BEGIN VAN EEN NIEUWE ETAPPE. VANDAAG 10 MEI 2006. 66 JAAR NA DE DUITSE INVAL IN DE LAGE LANDEN. BEDANKT VOOR DE MOOIE GELE ROZEN.

PETER BEDANKT!

GELE ROZEN VAN DE SBO. TAMBIÉN A NUESTROS AMIGOS ESPAÑOLES. 18:12

HIER IS HET ALLEMAAL VOOR GEDAAN

HIER IS HET VOOR GEDAAN

Onder de Arc de Triomphe heb ik vastgesteld dat Napoleon de voornaam is van de toenmalige Franse Keizer. Zijn achternaam is Bonaparte. De "goede kant" dus. Ook deze leider heeft in zijn leven moeten kiezen. Hij koos voor "La Buona Parte". De kant van de Edelen: de la Bruyère. Vanmorgen las ik in Le Figaro dat de Europese Grondwet weer onder de aandacht is gebracht. Punt van discussie is de Europese President. Dit is volledig in strijd met de Europese Traditie. Wij hebben altijd een Keizer gehad. De manier waarop zij hebben geregeerd is ook een punt van discussie. Maar zij beschikten nog niet over onze moderne communicatiemogelijkheden. Ik blijf dus pleiten voor een Europese Constitutionele Monarchie. Zonder wapengekletter deze keer.

Napoleon had een idee: Centralisatie van administratieve processen. Hij koos voor de Goede Kant. Zelfs met zijn naam: la Bona Parte. Daarom sla ik vanmorgen een paar sessies over en ga luisteren naar het verhaal van María Cristina Secci van de Universiteit van Cagliari op Sardinië om 13.20: "Rompecabezas, Vida y obra de Jorge Ibargüengoitia en París". Ik weet niet of die man nog leeft. Maar ik sluit niet uit dat María Cristina Secci samen met mij het estafette-stokje vasthoudt. Ik slaap dus weer uit tot half tien. Op mijn kamer hangt een artistieke interpretatie van mijn vader als een clown.

Mijn vader was geen clown, maar een zeer serieus denkend mens. Bij Ernst en Luim heeft hij zich ooit in Napoleon verplaatst in het stuk Een beeld van een Man. Dat is pure familietraditie. And nothing more than that. Mijn voorouders zijn Keizers. Altijd geweest. En ik ben van mening dat WIJ die traditie in stand moeten houden. Van kinds af aan ben ik zo opgevoed. Het FRANS-SPAANS INSTITUUT is ook niet uit de lucht komen vallen. Gisteravond ben ik nog even naar de Boulevard Beaumarchais gewandeld. Het Hotel Lyon Mulhouse ligt er nog steeds. Daar heb ik voor het eerst gelogeerd in Parijs. In 1964 als ik mij niet vergis. Vlak bij de Bastille. Wij werden de hele nacht wakker gehouden door het denderende verkeer. Thans is het lekker rustig in het Hotel Lyon Mulhouse. Ik vind dat WIJ dat tháns wel hebben verdiend. Maar het verhaal is nog niet uit. Na het eind van de etappe begint een nieuw verhaal. In een klein kamertje op de Parallelboulevard hebben WIJ samen een nieuwe toekomstvisie opgebouwd. Hiervan staan WIJ THANS aan het BEGIN. Ik vond het een goede opmerking van HERMAN TJEENK WILLINK afgelopen 4 mei op de Dam: "Stel uzelf één vraag en stel hem vervolgens aan een ander". Mijn vraag hierbij is wat er is gebeurd met de opbrengst van de veiling van het landgoed van de Windsors hier in Parijs. Op mijn kamer heb ik een minibar. Daaruit kan ik weer kiezen. But Bourbon 4 Roses ontbreekt op dit moment. Ik handel in strijd met de adviezen van mijn internist, maar ik ben geneigd nog een Gordon's London Dry Gin te nuttigen. Ik laat dat echter even achterwege. Want de Toekomst van de Europese Unie gaat mij Tháns te zeer aan het HART.

11 MEI 2006 SIGUIENDO EL CAMINO

INSTITUTO CERVANTES BENELUX is legally registered at the Benelux Trade Registrar under deposit numbers 0508277 and 843323 in class 41: education, trainings and courses and is a tradename of the Foundation Cervantes Benelux in Nijmegen, registered under number 41211928 of the Chamber of Commerce of Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House, Cardiff.

INSTITUTO CERVANTES BENELUX está legalmente depositado como marca comercial en el registro de marcas del Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom bajo los números de depósito 0508277 y 843323 en clase 41: educación, enseñanza y cursos y es un nombre comercial de la Fundación Stichting Cervantes Benelux en Nimega, inscrito bajo número 41211928 de la Cámara de Comercios en Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House Cardiff.

INSTITUTO CERVANTES BENELUX is als handelsmerk wettig gedeponeerd bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom onder depotnummers 0508277 en 843323 in klasse 41: onderwijs, opleidingen en cursussen en is een handelsnaam van de Stichting Cervantes Benelux te Nijmegen, ingeschreven onder nummer 41211928 van de Kamer van Koophandel te Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House, Cardiff.

ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN