INSTITUTO CERVANTES BENELUX ENGLAND AND WALES

Opleiding en Training, Werving en Selectie, Management, Business Consultancy, Reizen, Vertaalservice, Tolkenservice, Public Relations, Communicatie, Publishing, Spaans in Spanje, Amerika, Ondernemerschap, Luchtvaart, Automatisering, Internet, Productions, Verzekeringen, Hotels, Bankbedrijf, Voetbal, Prinses Diana Stadion, Televisie, Onroerend goed

DE MANAGEMENTGOEROE

DE HISPANIST

DE ORGANISATIEDESKUNDIGE

DE FINANCIEEL ECONOOM

22 december 1998. Betreft: CORTHEA Kenmerk: JH/LH981222.1. L.S. Dinsdag 22 december 1998. Het aardige bij de grote schoonmaak is dat ik tegen zaken aanloop die ik niet graag van de hand doe. Zoals een kaart met de volgende tekst:

"8-6-'80 Madrid. Hola John, Wat aardig van je dat je nog iets van je liet horen, énig. Ook ik heb genoten van de "tarde", alhoewel ik niet voor de 2e keer naar 't stierengevecht zal gaan. Maar ben blij dat ik nu weet wat het is. Wat betreft de woordenboeken, ik heb ze de 30e niet mee kunnen nemen (in de KBX, JH), want er was te weinig tijd voor. Je weet niet wat het voor een drukte het was die dagen en heb nauwelijks 12 uur m'n ouders gezien. Genoten heb ik wel, elke keer is het weer een belevenis. Maar beloof je dat je ze binnenkort zult hebben. Voor augustus ben ik niet in Holland, maar ben erg benieuwd om "het resultaat" van de film te zien, en naar de ontwikkelingen wat betreft de cursussen Spaans. Wat mijn cursus Spaans betreft, ik hou volgende week op bij Sampere, en ben blij toe, want het is een "rollo". Ontzettend duur, en je leert in principe weinig. Maar moet je luisteren; morgen en overmorgen moet ik examen doen op de "escuela oficial de idiomas." Ik heb daar geen cursus gevolgd, maar wel ingeschreven voor 't examen. Er zijn daar 5 niveaus, en je moet bij 't begin beginnen. Nu heb ik de beslissing genomen om hier nog een jaar te blijven werken. Grote verbazing zowel thuis als hier, maar voel me hier gelukkig en bovendien kan ik vanaf september tot volgend jaar juli, studeren aan deze school, en de 5 niveaus doorlopen. Het laatste diploma, wat bestaat uit gramatica, literatuur, politiek, en geschiedenis, staat je toe les te geven (in 't Spaans natuurlijk). Ik ben erg enthousiast en vol energie, maar moet zorgen dat ik deze 2 examens haal om in september de derde te kunnen doen. Mocht je iets nodig hebben uit Madrid (folders, kranten, foto's wat dan ook) laat het me weten, en ik zal je het sturen. Wat Sampere betreft, geloof ik dat er voor jou en voor je cursisten betere mogelijkheden zijn. Nog 2 goede Nederlandse boeken waar ik hier veel aan heb zijn: Spaanse Woordenschat - Wolters-Noordhoff - Carl Heupel, en Spaans Idioom van Cornelia van Twisk. Ik wens je veel succes, en nogmaals dank voor je brief, en de woordenboeken. Beloofd is beloofd. Prettige vakantie met je vrouw en je kinderen (hoe vonden ze de cadeautjes?). Groeten van de familie hier (ze kennen je al goed) en zowel muchos saludos van familie Sampere als van mij. Daag. Corthea. C/Mayor 81-4d. Madrid-13. ESPAÑA".

Corthea spreekt hier dus over de koninklijke families van Nederland en Spanje. Ze mocht met mij voor het eerst mee op stap van Prinses Irene. Het wordt dus hoog tijd dat wij daar weer eens op bezoek gaan. Deze brief uit Madrid doe ik uiteraard niet weg. Hij zit nu in doos nummer 12. Dat geldt ook voor overige archiefstukkken, zoals een krantenartikel op pagina 19 van een krant uit Zwolle van woensdag 24 april 1985 over onze cursussen in Gran Canaria. Ik stuur je hierbij ook nog enige informatie over de omgeving van het nieuwe adres. Hieruit neem ik voor mijzelf de volgende informatie over in deze brief:

"Medische faciliteiten. Voor inlichtingen over medische voorzieningen kunt u terecht bij de receptie van uw accommodatie of bij de reisleiding. * Dokter Buster (Nederlandse arts). Avenida Carlota Alessandri 26 (ca. 50 meter van het Holland huis). Spreekuur: maandag en donderdag van 16.00 - 17.00 uur; dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 - 13.00 uur. * A.W.N. van Erkel (Nederlandse huisarts). Avenida de los Manantiales 7 (straat tegenover McDonald's). Gebouw "Sirimi", 1e etage. Spreekuur: maandag t/m vrijdag van 10.00 - 13.00 en van 17.00 - 20.00 uur."

16.50 Bij Kunsthandel Juffermans aan de Lange Jansstraat 10 (bij mij om de hoek staat een prachtig schilderij van de koningin met een paarse brief. Dat past uitstekend in jouw kantoor in de Malietoren in Den Haag. Ik mag aannemen dat Hans Blankert wel wat ruimte voor je heeft. Jong Management is er immers ook gevestigd. Het schilderij van de koningin en dat van mij met de regenboog passen uitstekend naast elkaar. Ik adviseer je dus beide schilderijen door de holding te laten overnemen. Kunsthandel Juffermans is van woensdag tot en met zaterdag geopend van 12 -18 uur. Ik ben trots op mijn verzameling naamplaatjes van de Baak met de opschriften van alle rechtspersonen die ik tot op heden al heb vertegenwoordigd. Zeven stuks. Jouw Managementwijzers neem ik dus mee naar Spanje. Om te vertalen. Ik heb ook nog enkele Engelse herinneringen bijgevoegd. Kijk maar wat je ermee doet. Hartelijke Groet, John Van der Heyden. Vice President.

23 DECEMBER 1998 ONTBIJTMUZIEK

INSTITUTO CERVANTES BENELUX is legally registered at the Benelux Trade Registrar under deposit numbers 0508277 and 843323 in class 41: education, trainings and courses and is a tradename of the Foundation Cervantes Benelux in Nijmegen, registered under number 41211928 of the Chamber of Commerce of Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House, Cardiff.

INSTITUTO CERVANTES BENELUX está legalmente depositado como marca comercial en el registro de marcas del Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom bajo los números de depósito 0508277 y 843323 en clase 41: educación, enseñanza y cursos y es un nombre comercial de la Fundación Stichting Cervantes Benelux en Nimega, inscrito bajo número 41211928 de la Cámara de Comercios en Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House Cardiff.

INSTITUTO CERVANTES BENELUX is als handelsmerk wettig gedeponeerd bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom onder depotnummers 0508277 en 843323 in klasse 41: onderwijs, opleidingen en cursussen en is een handelsnaam van de Stichting Cervantes Benelux te Nijmegen, ingeschreven onder nummer 41211928 van de Kamer van Koophandel te Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House, Cardiff.

ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN