INSTITUTO CERVANTES BENELUX ENGLAND AND WALES

Opleiding en Training, Werving en Selectie, Management, Business Consultancy, Reizen, Vertaalservice, Tolkenservice, Public Relations, Communicatie, Publishing, Spaans in Spanje, Amerika, Ondernemerschap, Luchtvaart, Automatisering, Internet, Productions, Verzekeringen, Hotels, Bankbedrijf, Voetbal, Prinses Diana Stadion, Televisie, Onroerend goed

DE MANAGEMENTGOEROE

DE HISPANIST

DE ORGANISATIEDESKUNDIGE

DE FINANCIEEL ECONOOM

JH/LH990605. Betreft: DIPLOMATIE Zaterdag 5 juni 1999, Dear Elizabeth, Er waait een licht briesje hier aan de kust. Ik start deze ochtend weer met een stuk nieuwsanalyse die van belang is voor de opbouw van ons bedrijfOpsporing beursfraude levert 90 miljoen op. Ik ga hier inhoudelijk verder niet op in, maar het doet mij wel deugd dat Financiën thans door de heer Vrakking in staat is gesteld om mijn declaratie te voldoen. Het gedeclareerde bedrag mag - wat mij betreft - in zijn geheel op de rekening van de Stichting Cervantes Benelux worden overgemaakt. In Hoofddorp lijkt de politie zijn lesje nog steeds niet geleerd te hebben nadat ik in december 1989 aangifte heb gedaan van de diefstal van onze computer uit het Holland Office Centre. Rapport: nog steeds IRT-praktijken. Deze zogenaamde Politiewet is er ook de oorzaak van dat men ons onvoldoende heeft gerapporteerd na de inbraak in ons kantoor. De enige feedback die ik heb ontvangen betrof de diefstal van de agenda van Hare Majesteit de Koningin uit de auto van de heer Lamèris kort na haar officieuze bezoek aan Madrid. Klaarblijkelijk was het al een vrij veel voorkomend fenomeen om agenda's te stelen in deze contreien. Daartoe haal ik mijn dagboek nog eens aan uit 1992.

"Valladolid, vrijdag 1 mei Een nieuwe lente een nieuw geluid. 9.00 vertrokken uit Bordeaux. Aankomst Valladolid "Hostal Residencia Vuelta" rond 16.00 uur. 1750 km op de teller. Zeer voorspoedige reis. Spanje werkt zeer hard aan het verbeteren van haar infrastructuur. Een modern netwerk van snelwegen ligt op plaatsen waar het op de kaart nog niet te vinden is. Een prachtige snelweg van de Spaanse grens tot Valladolid toe. Alleen op de hoogte van Palencia was de weg over een lengte van circa 20 km nog niet klaar. Even een stadswandeling gemaakt. Het kan haast niet anders of "la fuerza del sino", de kracht van het lot, trok me naar die punten waar deze Ruta de Don Quijote moest beginnen. Na 500 meter wandelen stond ik oog in oog met het geboortehuis van Philips II aan de Calle San Pablo en zoëven voor la Casa de Cervantes in de Calle del Rastro.

Don Miguel was vanuit Madrid hierheen verhuisd nadat Philips voor de tweede keer deze stad als hoofdstad van het grote Spaanse wereldrijk had gekozen. Dit huis staat aan het begin van Miguels tweede goddelijke creatie. Nadat voor zijn deur het stoffelijk overschot was gevonden van een vreemde, werd Miguel verdacht van de moord op deze man en ten onrechte gevangen gezet. Zoals al eerder was gebeurd, waarna Cervantes in zijn cel toen de fameuze woorden schreef "In een dorpje in La Mancha", waarvan ik de naam niet vermag te noemen, woonde eens een ridder die..... De eerste woorden van het boek dat na de bijbel het meest gelezen is in bijna alle landen en talen ter wereld "El Ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha". Het boek is zo universeel dat eenieder erin kan herkennen wat hem of haar hierin wedervaart.

Valladolid, zaterdag 2 mei. Valladolid me da escalofríos. Dit is de eerste stad in Spanje die mij de koude rillingen over de rug heeft doen lopen. Nou is het weer wel sterk omgeslagen. Was het gisteravond nog 25 graden, vanmorgen kon ik de winterjas aantrekken bij een temperatuur van 9 graden Celsius. Dit is de hardste stad van Spanje. Geen wonder dat Philips II hier in 1603 zijn hof vestigde. Deze koele, hardvochtige man trok naar het guurste plekje van de Meseta Castellana. Als je de omgeving zo bekijkt ook wel het meest onherbergzame land dat ik in mijn leven heb meegemaakt. Op 100 meter van deze plek waar ik nu zit te schrijven werd de eerste auto de fe gehouden. Massa's mensen trokken onder mijn raam in de Calle del Val door naar de Plaza Mayor om daar te zien hoe mensen voor hun geloof in vlammen werden gezet en in rook opgingen, alleen omdat ze geloofden dat wat zij dachten recht was. Nog vandaag wordt deze 'acte des geloofs' in beelden aan de bevolking getoond. De Casa de Diputación, het voormalige paleis van de vorst van het grootste rijk ter wereld, toont deze beelden aan allen die toevalligerwijs even een kijkje nemen in de binnenhof. Escalofríos.......bah! Zelfs de kathedraal ademt de herreriaanse sfeer van de Inquisitie. Escalofríos ook in de Casa de Cervantes. Escalofríos, maar nu van een andere soort. Even bevond ik mij achter de schrijftafel van de allergrootste uit mijn denkwereld. Ik was even Don Miguel de Cervantes Saavedra. De gids vertelde mij het verhaal van de edelman die voor Miguel's huis was vermoord. Hij vertelde het verhaal alsof het net was gebeurd. Ik was er even bij. Vanuit de escritorio keek Miguel op de weg voor het huis en zag een opstootje. Onmiddellijk ging hij naar buiten om hulp te bieden. Miguels vrouw, doña Catalina de Salazar y Palacios, uit Esquivias, stond met haar personeel voor het raam en keek toe. Valselijk werd Cervantes de misdaad in de schoenen geschoven en door de Santa Hermandad afgevoerd. De toekijkende medebewoners van het huis aan de Calle del Rastro hebben echter een schriftelijke verklaring afgegeven met de werkelijke toedracht. Deze verklaring is nu nog in de 'archivos' aanwezig. De huizen van Miguel en van Philips liggen nog geen twee kilometer van elkaar verwijderd. Beiden zouden lid van de plaatselijke Lions Club kunnen zijn. Het is onvoorstelbaar dat Cervantes in de onmiddellijke nabijheid van dit blok beton kon leven. Op zijn schrijftafel ligt nu nog een geschreven brief aan don Felipe. Uiteindelijk was hij zeer afhankelijk van zijn vorst. Maar hoe kon hij in godsnaam omgaan met zijn ideeën van vrijheid. Geen wonder dat hij zijn imaginatieve edelman op de wereld zette, die vocht voor zijn idealen van de ridderschap en voor zijn Dulcinea. Zijn held die voortdurend moest kiezen tussen idealisme en realisme.

Dit is de kernvraag van deze reis. Vecht deze Cervantes alleen voor zijn idealen, of vecht hij ook voor de realiteit? Voor zijn innerlijke realiteit, of voor de omringende realiteit? En hoe zal die omringende realiteit van zijn innerlijke realiteit deel gaan uitmaken? Vanuit El Toboso zal er een brief uitgaan naar Dulcinea. Dan zal blijken in welke fantasiewereld deze cervantijn tot nu toe heeft geleefd, of dat 'Cervantes Benelux' werkelijk bestaansrecht heeft, zakelijk of zakelijk én privé.

Vanmiddag heb ik achter in de kerk gezeten bij een huwelijksinzegening: "El Amor no se puede compartir", "De Liefde kun je niet delen", de enige ware liefde niet. Voor de Liefde moet je kiezen. Dat hoort op de eerste plaats bij het keuzeproces.

16.30 ¡Qué susto!
Geen halve maatregelen. Bijna was ik mijn auto kwijt. Toevallig keek ik uit het raam en zag dat de politie net bezig was de wagen op een sleepwagen op te takelen. Direct de politie aangeschoten en hem verteld dat de mensen van het hostal mij hadden verzekerd dat ik de auto daar kon neerzetten. De gemeente had dit stukje plein deze avond echter gereserveerd voor taxi's en alles wat in de weg stond werd weggesleept. Op mijn aandringen hebben de heren de wagen weer gelost. Mijn opmerking aan de politieagent "¡Deja usted asustar a uno, hombre!"

Ik heb er tot op de dag van vandaag nog twijfels over of ik met officiële politiefunctionarissen te maken heb gekregen. Op hun advies heb ik de auto naar een algemene parkeerplaats buiten het centrum verplaatst. Na een flinke wandeling kwam ik terug in mijn hostal. Daar bleek mijn agenda uit mijn slaapkamer te zijn ontvreemd. Er waren dus partijen die exact mijn reisprogramma konden nagaan. Gelukkig had ik die ook nog in mijn laptop staan. Desalniettemin werd ik nadien ook nog onaangenaam verrast in Salamanca. Ik citeer:

"Jueves, 5 de mayo. Bezoek aan Colegio de España
Zie bezoekverslag. 20.00 Gezongen met Francisco. 22.30 Achterruit van de auto in elkaar geslagen. Aangegeven bij de politie, met Christina. Agent Ramos houdt de wacht tot morgen 9.00 uur. Daarna naar Bar Cervantes. Bevrijdingsdag.

Woensdag 6 mei 9.00 Auto opgehaald bij de Comisaría en gebracht naar "Cristal Parabrisas, S.L., Ctra. Valladolid, Km. 2,300. Vrijdagochtend bellen (Pablo). Gebeld met Pedro Luís López Rodríguez (Sección Cultural del Ministerio de Educación en Madrid, responsable para la organización de los Exámenes de Español como Lengua Extranjera en el extranjero (p.e. en América 180 candidatos. Se ocupa con las relaciones internacionales). Deze heeft mij doorverwezen naar de Consejero de Educación, Don José Luís Hernández Marcos, Rue Leopold Courouble 25, B 1030 BRUSSEL. Van hieruit worden de examens gecoördineerd en in Nederland georganiseerd vanuit Amsterdam. Mei: nivel básico, 20 september nivel básico e intermedio, 20 november eveneens nivel superior. In BRUSSEL heeft men de tests. Daarna gebeld met de Nederlandse ambassade. De heer Hulsman zit met Hare Majesteit in Sevilla. Maandag bellen voor een afspraak."

En ga zo maar door. De rest van het verhaal is je bekend. Daarom terug naar de actualiteit. Beatrix rijkste monarch Europa. Dit doet mij deugd. Zo heeft Gaspar van der Heyden niet voor niets zijn godsdienstlessen verzorgd op de Dillenburg. Ik hoop dus van ganser harte dat ik ook in Haar testament sta. De ene dienst is de andere waard. Wellicht is het voor Hare Majesteit interessant om in onze business te participeren. Wie weet. Gisteravond zag ik op nummer 13 een vermoedelijk Engelse dame in een paarse jurk naar binnen gaan. Daarom verzond ik vandaag de volgende brief naar Londen: Reward. Dit in het kader van mijn ingeslagen diplomatieke werkwijze. Voorts lees ik eveneens: Politie rolt illegale banken op. Ik mag dus aannemen dat de Nederlandse politie thans ook een duit in het zakje kan doen van de stichting. Het is immers voor een goed doel bestemd. En tenslotte: Wolters Kluwer slaat toe in VS. Wolters Kluwer kan nu dus ook gaan participeren in Cervantes Editions. Ik neem aan dat zij over voldoende managers beschikken om die zaak als werkmaatschappij van onze holding van de grond te krijgen. Professor Knol kan nu ook aan het werk. Bel hem nog maar een keer en laat hem maar weten dat hij hier kan komen logeren als hij die zaak geklaard heeft. Liefde is... ...soms een doolhof. Ik kan mij wel voorstellen dat je daar zo tegen aankijkt. Er lag hier vanmiddag trouwens een prachtig jacht voor de deur aan een gele boei. Houd je daar maar aan vast. Ik heb nog geen email ontvangen naar aanleiding van mijn brief. Dat is waarschijnlijk ook wel een goede zet. Want álles wordt geregistreerd tegenwoordig. Zo kreeg ik vandaag van de 'Telefónica' bericht dat vanaf volgende maand het telefoonnummer verschijnt op de display van de telefoon van degene die belt. Dat systeem kennen jullie uiteraard al lange tijd. Dat is mij zeer wel duidelijk geworden. Goed je informatie selecteren is de leus. Alleen hoofdzaken. In dat verband is het een hele tour om de juiste keuzes te maken. Denk bij voorbeeld maar eens aan het artikel Atoomspion tegen wil en dank aangaande de heer Abdul Quadeer Khan. Dat verhaal heb ik ooit nog eens besproken bij Hessing te ZEIST. Kort na mijn bezoek aan het landgoed Vollenhoven (van de ballonnen). Daarover staat vandaag ook een leuk artikel in de krant. Het lijkt mij een leuk optrekje voor Mark en Caroline zodra zij het hen toekomende honorarium ontvangen. Dan is mijn fiets ook een overbodige luxe in de Stichtse Lustwarande. Het zou daarbij aardig zijn om daar dan ook de volgende Florisdag te organiseren, zoals morgen in Medemblik. De Doornenburg is daarvoor echter de meest geschikte lokatie. Aangezien daar de échte Floris van der Heyden vandaan komt, zoals uitgebeeld door Rutger Hauer. Vandaar dat ik ook steeds in Soldaat van Oranje was geïnteresseerd tot op heden. Het doet mij deugd dat onze brainstormsessie voor de ANWB resultaat heeft opgeleverd, gezien bijgaande foto van de heli op de Dam. Gelukwensen daarvoor aan Harry en Edwin. Nu die intelligente auto nog. Dat zal wel een Smart worden. Ik zie ook nog een leuke foto van Sean Connery. Jammer dat ze bij de Telegraaf zijn naam niet goed kunnen schrijven. Zo sta ik mooi voor joker als ik met die krant naar Marbella ga om een bod op zijn huis te doen. Dat was ik net van plan. Zodra Mohammed de rekening heeft betaald ga ik er wel een keer naartoe. Ook ontvang je nog een leuk artikel van mijn goede vriend Rob Hoogland over de Toekomst. Zijn voornaamste conclusie: "Paars II? Niet kapot te krijgen!" En zo hóórt het ook. De koningin heeft niet voor niets een rode hoed opgezet. Ik lees derhalve met veel vreugde: Kok blij met gelijmd Paars. In dat verband is het cartoon 'EN HOE SPREEKT-IE?' met Ad Melkert aan de halsband uitermate illustratief. Hij is mij immers nog een gedegen plan van aanpak verschuldigd en alle bestanden met werkzoekende hispanisten. Anders kan ik niet vooruit (ahead) met onze Toco. Ook het cartoon van Bert Witte doet mij deugd. Of we de Baron van der Heyden nog in de vaart kunnen brengen vanuit Puerto Banús lijkt mij eveneens een vorm van wishfull thinking. Er kwam hier gisteravond namelijk nog een reclamevliegtuig voorbijvliegen met het opschrift 'Vota Gil'. Jesús is dus weer losgelaten uit de gevangenis. Ik til je graag in het zadel, maar ik kan niet aan de gang blijven. Daarvoor kun je beter een keer mee naar Jerez de la Frontera gaan. Dan kun je gelijk kennis maken met Princesa Helena. Zij heeft daar ook een paard. We kunnen in de Horsten uiteraard ook nog wel een ronde tafel kwijt. Zeker als eenieder aan zijn of haar verplichtingen heeft voldaan. Ik lees ook nog het artikel EUROPA, NU OF NOOIT! Daarin onder meer Lousewies van der Laan (33) van D66: "Ik wil daar zijn waar de macht zit". Laat Thom de Graaf maar weten dat ze welkom is in de Zevende Hemel aan de Middellandse Zee. Dan verhuis ik weer graag naar Wassenaar. Daar houd ik het bij voor vandaag. Onderstaand nog een leuke collage, om ook een bijdrage te leveren aan het lijmen van Paars II. See you later, John L. Van der Heyden. P.S. De paarse inkt is op. Ik ga derhalve weer over op rood.

7 JUNI 1999 UWE MAJESTEIT

INSTITUTO CERVANTES BENELUX is legally registered at the Benelux Trade Registrar under deposit numbers 0508277 and 843323 in class 41: education, trainings and courses and is a tradename of the Foundation Cervantes Benelux in Nijmegen, registered under number 41211928 of the Chamber of Commerce of Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House, Cardiff.

INSTITUTO CERVANTES BENELUX está legalmente depositado como marca comercial en el registro de marcas del Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom bajo los números de depósito 0508277 y 843323 en clase 41: educación, enseñanza y cursos y es un nombre comercial de la Fundación Stichting Cervantes Benelux en Nimega, inscrito bajo número 41211928 de la Cámara de Comercios en Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House Cardiff.

INSTITUTO CERVANTES BENELUX is als handelsmerk wettig gedeponeerd bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom onder depotnummers 0508277 en 843323 in klasse 41: onderwijs, opleidingen en cursussen en is een handelsnaam van de Stichting Cervantes Benelux te Nijmegen, ingeschreven onder nummer 41211928 van de Kamer van Koophandel te Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House, Cardiff.

ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN