INSTITUTO CERVANTES BENELUX ENGLAND AND WALES

Opleiding en Training, Werving en Selectie, Management, Business Consultancy, Reizen, Vertaalservice, Tolkenservice, Public Relations, Communicatie, Publishing, Spaans in Spanje, Amerika, Ondernemerschap, Luchtvaart, Automatisering, Internet, Productions, Verzekeringen, Hotels, Bankbedrijf, Voetbal, Prinses Diana Stadion, Televisie, Onroerend goed

Zondag 3 mei, Valladolid

's Morgens La Casa de Colón bezocht. Hij is daar blijkbaar werkelijk overleden, getuige een schilderij van zijn sterfbed, omringd door al zijn dierbaren, waaronder Amerigo Vespucci en zijn zoon Diego. Isabel de Castilla had daar ook haar hof. Columbus heeft vier tochten gemaakt met de Santa María, de Niña en de Pinta. De Santa María stond onder bevel van Juan de las Casas, een reder uit Puerto de Santa María. Tijdens de eerste tocht is deze gezagvoerder bij het eiland Española op 25 december 1492 in een storm omgekomen. Over het stoffelijk overschot van Columbus gaan veel verhalen. Men zegt dat hij is overleden in Valladolid en dat zijn zoon Diego Colón zijn resten heeft meegenomen naar Santo Domingo, de hoofdstad van de huidige Dominicaanse Republiek, het vroegere eiland Española, of Hispaniola, zoals wij het noemden. Na de inval van de Engelsen op dit eiland is er officieel niets meer bekend geworden van wat er met Christoffels lichaam is gebeurd. De Sevillanen hebben de eer voor hen opgeëist en het graf in de Sevillaanse kathedraal geconstrueerd. In een van de kamers op de bovenetage bevinden zich de vlaggen van de republieken van Latijns Amerika. Het is een zeer merkwaardige gewaarwording te realiseren dat 500 jaar geleden dit Iberisch Schiereiland is uitgedund, doordat de grootste avonturiers, de Spanjaarden met de grootste ondernemerszin, de oceaan overstaken, aan de overkant een nieuw leven begonnen en een nieuwe Spaanse cultuur lieten ontstaan. Bezoek aan Clemente Sánchez Pelaez: zie verslag Páramo.

Salamanca

Aankomst 17.30. Een verademing. Op de Plaza de la Libertad ogenblikkelijk verwelkomd door José María (de contabilidad) met haar moeder, eigenaresse van het piso. Zij hadden een probleem: de sleutels van het instituut hadden zij in het Instituto don Quijote laten liggen. Desalniettemin een allerliefste ontvangst. Naar de piso gereden. Kennisgemaakt met Austein, een sympathieke Noorse jongen van 19 jaar. Verblijft sinds februari met twee Noorse meisjes (21 en 22 jaar), 'Elisa' en Trini op de etage. Met hem samen de stad bekeken. Gebeld naar Maarn. Mark was goed op de hoogte van het koude weer op de Meseta Castellana. Salamanca, een fantastische stad. ¡Por Favor! Uno se siente inmediatamente a sus anchas. Desde este momento olvidado a pensar en holandés. Atravesado el centro antiguo de la ciudad. Visto la Universidad antigua con la estátua de Fray Luís de León, la Catedral e ido de comunión en la Iglesia de Santa Caterina y después tomado una caña con tortilla en el bar 'Cervantes'. A medianoche llegaron Elisa y Trini de Sevilla. Me parecen chicas agradables. Mañana nos veremos.

4 MEI 1992 SALAMANCA DON QUIJOTE

INSTITUTO CERVANTES BENELUX is legally registered at the Benelux Trade Registrar under deposit numbers 0508277 and 843323 in class 41: education, trainings and courses and is a tradename of the Foundation Cervantes Benelux in Nijmegen, registered under number 41211928 of the Chamber of Commerce of Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House, Cardiff.

INSTITUTO CERVANTES BENELUX está legalmente depositado como marca comercial en el registro de marcas del Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom bajo los números de depósito 0508277 y 843323 en clase 41: educación, enseñanza y cursos y es un nombre comercial de la Fundación Stichting Cervantes Benelux en Nimega, inscrito bajo número 41211928 de la Cámara de Comercios en Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House Cardiff.

INSTITUTO CERVANTES BENELUX is als handelsmerk wettig gedeponeerd bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom onder depotnummers 0508277 en 843323 in klasse 41: onderwijs, opleidingen en cursussen en is een handelsnaam van de Stichting Cervantes Benelux te Nijmegen, ingeschreven onder nummer 41211928 van de Kamer van Koophandel te Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House, Cardiff.

ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN