INSTITUTO CERVANTES BENELUX ENGLAND AND WALES

Opleiding en Training, Werving en Selectie, Management, Business Consultancy, Reizen, Vertaalservice, Tolkenservice, Public Relations, Communicatie, Publishing, Spaans in Spanje, Amerika, Ondernemerschap, Luchtvaart, Automatisering, Internet, Productions, Verzekeringen, Hotels, Bankbedrijf, Voetbal, Prinses Diana Stadion, Televisie, Onroerend goed

Zaterdag, 16 mei, Portugal

Toch even de grens over. Bezoek aan Guarda en Almeida. Prachtig ruig landschap onderweg. De brem stond volop in bloei. Het karakter van Portugal is compleet anders. Ik voelde me niet thuis. Eerste indruk van de stad Guarda: schoner dan in Spanje. Nieuwe huizenblokken, flats, zijn afgewerkt in helder wit en pasteltinten. Economisch lijkt er een groot verschil te bestaan met Spanje. In de supermercado in Guarda was bijna niets te koop. De supermercado aan de Spaanse kant van de grens was een "muestro de lujo". De Spanjaarden geven blijkbaar ook veel uit aan splinternieuwe auto's. In Portugal is dat nog niet het geval. De Portugese bevolking gaf er niet veel blijk van het Castellano te verstaan, hoewel ze nog geen 60 km van de Spaanse grens wonen. In Almeida zijn de middeleeuwen nog niet afgelopen. Over contrasten gesproken. Daarna naar Ciudad Rodrigo. Ook nog middeleeuws. Het kan niet anders of deze grensstreek is vaak een slagveld geweest tussen Portugezen en Castilianen. Ciudad Rodrigo ademde ook deze sfeer. Bij mijn aankomst werd de vestingstad geteisterd door een hevig onweer en vond ik een schuilplaats in de kathedraal waar ik door een padre gastvrij werd rondgeleid. Deze sacerdote schiep er behagen in het middeleeuwse denken en de daaraan gekoppelde pecados mortales uiteen te zetten. Hij gaf er blijk van dat dit verschilde met het huidige denken, maar desalniettemin: het middeleeuwse denken was volop in zijn geest aanwezig.Vanavond met José Luís naar Real-Atlético gekeken. Zie verder bezoekverslag "Colegio de España". Opvallend is de band die Spanje heeft met Spaanssprekend Amerika. Dit wordt in Europa sterk onderschat. Beelden van het bezoek van koningin Sofía aan Colombia tonen dit aan. Tijdens het congres van Spaanssprekende staten in Mexico waren Koning Juan Carlos en Premier Felipe González belangrijke gasten. De relatie met de regeringen in Hispano-América is goed, getuige de arrestatie van de ETA-top in Montevideo (Uruguay) vandaag. Spanje denkt hiermee de ETA tot zijn wortels te hebben uitgeroeid.

17 MEI 1992 ÁVILA - MADRID

INSTITUTO CERVANTES BENELUX is legally registered at the Benelux Trade Registrar under deposit numbers 0508277 and 843323 in class 41: education, trainings and courses and is a tradename of the Foundation Cervantes Benelux in Nijmegen, registered under number 41211928 of the Chamber of Commerce of Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House, Cardiff.

INSTITUTO CERVANTES BENELUX está legalmente depositado como marca comercial en el registro de marcas del Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom bajo los números de depósito 0508277 y 843323 en clase 41: educación, enseñanza y cursos y es un nombre comercial de la Fundación Stichting Cervantes Benelux en Nimega, inscrito bajo número 41211928 de la Cámara de Comercios en Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House Cardiff.

INSTITUTO CERVANTES BENELUX is als handelsmerk wettig gedeponeerd bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom onder depotnummers 0508277 en 843323 in klasse 41: onderwijs, opleidingen en cursussen en is een handelsnaam van de Stichting Cervantes Benelux te Nijmegen, ingeschreven onder nummer 41211928 van de Kamer van Koophandel te Amsterdam (IBAN: NL91INGB0004729266 BIC: INGBNL2A). Instituto Cervantes Limited is registered for England and Wales under Company No. 3300636 at Companies House, Cardiff.

ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN